Vaši rezultati pretraživanja

Zašto živjeti u Istri?

Objavio danka2023 na 19. listopada 2023.
0

Istra je najveći hrvatski i jadranski poluotok koji se nalazi na zapadnom dijelu Hrvatske, na sjevernome dijelu Jadrana, na teritoriju Hrvatske, Slovenije i Italije. Upravno sjedište županije je Pazin, a političko i gospodarsko Pula. Sastoji se od 10 gradova i 31 općine.

Istra je vrlo poželjno područje za život i odmor, s brojnim turističkim odredištima, s vrlo ugodnom klimom i dobrom kvalitetom življenja.

Klima je mediteranska, s najvišom prosječnom temperaturom zraka od 24 °C u kolovozu i najnižom prosječnom temperaturom od 5°C u siječnju. Ljeta su suha i topla s više od 10 sati sunca dnevno. Temperature iznad 10 °C su prisutne više od 240 dana u godini. Ekstremne vrućine (više od 30 °C) traju najviše tri tjedna. Temperatura mora u kolovozu doseže 26 °C, a more je najhadnije u ožujku (9 – 11 °C). U Istri postoje dvije vrste vjetrova – bura koja donosi hladno i vedro vrijeme sa sjevera zimi, i jugo koje donosi kišu ljeti. Maestral je lagani ljetni povjetarac koji puše s kopna na more.

U Istri je vrlo razvijena prerađivačka industrija, ljudi se bave tradicijskom poljoprivredom, ribolovom, te brojnim drugim djelatnostima. Najrazvijenije grane industije su prerada metala, drva (namještaj), stakla, plastike, tekstila, duhana… Prema ekonomskim pokazateljima, vodeće djelatnosti su prerađivačka industrija, turizam i trgovina.

Ulažu se veliki napori u poljoprivredu i proizvodnju ekološki uzgojene hrane, vina i uzgoj maslina. Istra je poznata kao regija vina, maslinova ulja, suhomesnatih proizvoda (npr. pršut), sira i drugih lokalnih delicija.

Istra je, prema izboru vodiča Flos Olei, osam puta birana za najbolju maslinarsku regiju u svijetu (2017. – 2024.).

Brojni gradići i mala mjesta uz obalu, ali i u kontinetalnom dijelu Istre, bave se turizmom, bilo uz iznajmljivanje smještaja, ili agroturizmom i drugim uslužnim djelatnostim.

Ako dođete u Istru, zasigurno nećete požaliti!

Izvor: Wikipedija

  • Napredno pretraživanje

    0 € do 1,000,000 €

    Dodatne opcije pretraživanja

Usporedi nekretnine